Catering

Naast koken voor je buren kan je nu ook catering verzorgen via Thuisafgehaald! Hoe werkt dat precies? Kook je graag voor (grote) groepen, bijvoorbeeld voor een verjaardagsfeestje of een bedrijfslunch? Het eerste jaar cateren in België is VOLLEDIG GRATIS. Vanaf het tweede jaar betaal je slechts € 5,- per maand voor deze extra service. Maar, deze € 5,- betaal je alleen wanneer iemand die maand een offerte-aanvraag gedaan heeft. 

Je komt in een overzicht met alle cateraars van Thuisafgehaald te staan. Zo ben jij makkelijk te vinden als cateraar. Geïnteresseerden kunnen vervolgens een offerte-aanvraag bij je doen. En dan maar lekker koken!

Hoe maak ik een cateringprofiel aan op Thuisafgehaald?

Je kunt een catering-profiel aanmaken, als je bent aangemeld voor Thuisafgehaald, via ‘mijn Thuisafgehaald’.

Als je een catering-profiel aanmaakt, let dan op het volgende:

 • Maak je beschrijving persoonlijk. Vertel iets over jezelf en wat voor kok je bent. Zo ben je een cateraar met een persoonlijk tintje en dat vinden mensen leuk!
 • Bij de beschrijving kun je aangeven welke ingrediënten je graag gebruikt en aanvullende informatie over de gerechten die je aan kunt bieden.
 • Voeg eventueel een foto van je gerecht(en) toe. Let op: Zorg dat dit een foto is die je zelf hebt gemaakt of waar jij de rechten over hebt. 
 • Vermeld of je maaltijden opgehaald moeten worden of dat je ze ook kunt brengen.
 • Je kunt Thuisafgehaald machtigen om je maandbijdrage van je rekening af te schrijven. Ook kun je er voor kiezen om via iDeal te betalen (het werkt eigenlijk hetzelfde als het normale Thuisafgehaald-tegoed).

Als je als cateraar op Thuisafgehaald staat, kunnen mensen je een offerte-verzoek toesturen. Je krijgt dan informatie over de catering-klus en de contactgegevens. Zelf kun je dan de offerte uitbrengen. Een voorbeeld van een offerte vind je hier.

Wat kost een cateringprofiel op Thuisafgehaald?

Een cateringprofiel op Thuisafgehaald is het eerste jaar volledig GRATIS. Vanaf jaar twee, betaal je € 5,- per maand. En je betaalt die € 5,- alleen wanneer er iemand ook daadwerkelijk bij jou een offerte-aanvraag gedaan heeft.  Als niemand een offerte-aanvraag bij je gedaan heeft in een maand, is het gratis. Wanneer een offerte helaas niet tot een opdracht leidt, betaal je wel gewoon de € 5,-. De bijdrage wordt niet duurder wanneer je meer dan 1 aanvraag per maand ontvangt. Je betaalt dus nooit meer dan € 5,- per maand! 
Als ik aan catering doe via Thuisafgehaald, moet ik dan zelfstandige worden?

Meestal wel. Al hangt het af van hoe vaak je catert en hoeveel je hiermee verdient. Lees even onderstaande tekst.

 

1. Je verdient niet meer dan 125euro per jaar

 

Je moet dit bedrag aangeven in je aangifte. Een fiche 281.50 dient ingevuld te worden door de opdrachtgever en als verdiener moet je deze inkomst aangeven bij je personenbelasting. Deze inkomst wordt gezien als "occasionele prestatie".

 

Wanneer ben je een ‘occasionele verdiener’? Wie een auto koopt en hem na een maand terug verkoopt omdat hij er niet tevreden van was, is een occasionele verdiener. De winst die hij uit deze verkoop haalt is dan ook belastingvrij. Doet hij dit echter meermaals, dan wordt dit aanzien als een beroepsactiviteit. Iemand die dus meer dan één maal catert, kan deze inkomsten niet langer ingeven als occasionele prestatie en zal ALTIJD zelfstandige in hoofd- of bijberoep MOETEN worden.

 

2. Je verdient tussen de 125 - 1393,96 euro per jaar

 

Een persoon is vrijgesteld van het betalen van sociale bijdragen tot 1393,96 euro. Verdien je m.a.w meer dan word je aanzien als een zelfstandige in bijberoep en moet je hiervoor het correcte statuut aanvragen en de nodige administratie in orde brengen. Zolang je minder dan 1393,96 euro verdient, moet je dus geen extra administratieve verplichtingen vervullen zoals het aanvragen van een ondernemingsnummer. Let op: dit geldt enkel wanneer dit om een occasionele verdienste gaat!!!

Een eenmalige cateringjob die je 1300 euro oplevert, kan je als "occasionele prestatie" inbrengen onder je personenbelasting, maar 3 cateringjobs die je samen datzelfde bedrag hebben opgeleverd dus niet. De belastingen zien dit dan als een beroepsactiviteit.

 

3. Je verdient tussen de 1393,96 en 12.597,43 euro per jaar

 

Wanneer je aangeeft dat je meer dan € 1.393,96 verdient, zal je verplicht zijn over te schakelen naar het statuut van bijverdiener (zelfstandige in bijberoep). Verdien je echter meer dan € 12.597,43 dan wordt je aanschouwd als een zelfstandige in hoofdberoep, althans op het vlak van de RSZ, want voor het bepalen van het statuut (bijberoep of hoofdberoep) zijn ook nog andere factoren afhankelijk.

 

CONCLUSIE: Gebruikers die zich aanmelden als cateraar kunnen eenmalig een job als cateraar uitoefenen zonder dat ze hiervoor een zelfstandig statuut moeten aannnemen, indien de inkomsten de 1393 euro niet overschrijden. Vanaf het moment dat een gebruiker dus meermaals catert, moet hij ALTIJD zelfstandige (in bijberoep) worden. 

 

Werkloos en cateren? Iemand die werkloos is, moet sowieso zelfstandige in hoofdberoep worden, aangezien hij/zij geen ander hoofdinkomen heeft. Met toestemming van de RVA kan de werkloze in kwestie wel zelfstandige in bijberoep blijven, indien hij dit statuut reeds gedurende drie maanden had vooraleer hij werkloos werd. 

 

Moet ik mijn inkomsten uit catering ingeven op mijn belastingsbrief?

Ja. Je moet alle extra inkomsten aangeven bij de Belastingdienst. De Belastingdienst vindt het ook belangrijk dat je facturen bijhoudt van de catering-opdrachten die je doet. Zie hier een voorbeeld van een factuur.

Wat met voedselveiligheid?

Professionele cateraars moeten gekend zijn bij het FAVV. Het FAVV heeft een vast aantal activiteiten gedefinieerd. Met ten minste één van deze activiteiten moet je jouw activiteit identificeren, zie hiervoor op http://www.favv.be/erkenningen/activiteiten/fiches/. Daarna geef je deze activiteit via een standaard aanvraagformulier door aan de PCE van de provincie waar je je activiteiten uitoefent, zie hiervoor op http://www.favv.be/erkenningen/modelaanvraagformulier.asp.

Professionele cateraars moeten voldoen aan alle wettelijke vereisten, waaronder het uitwerken van een autocontrolesysteem. Meer informatie vind je terug op de website van het FAVV, onder meer in de autocontrolegidsen voor de distributiesector, zie hiervoor op http://www.favv.be/autocontrole-nl/gidsen/distributie/.   

Op de website van het FAVV voor professionelen, zie http://www.favv.be/professionelen/, kan u alle informatie voor professionelen vinden. Heel actueel is bijvoorbeeld de informatie met betrekking tot de publicatie van de inspectieresultaten, zie http://www.favv.be/inspectieresultaten-b2c/

Hoe werkt het uitbrengen van een offerte?

 

Een offerte is een overzicht van jouw aanbod, naar aanleiding van een verzoek van iemand. Je geeft dus een omschrijving van wat je kunt leveren en welke prijs daar bij hoort. Bekijk hier een voorbeeld van een offerte die je kan gebruiken.

Nog een aantal tips voor de offerte:

 • Spreek een tijd af wanneer je uiterlijk hoort voor hoeveel personen er definitief gekookt moet worden. Dit zodat er geen eten overblijft en er ook niet te kort is.
 • Maak van te voren ook afspraken over de wijze en tijdstip van betalen.
 • Je kunt vragen om een ondertekend exemplaar van de offerte te laten opsturen. Je kan na goedkeuring van de offerte ook nog een opdrachtbevestiging sturen.

Hoe werkt het sturen van een factuur?

De factuur is de rekening voor al het lekkers dat je gemaakt hebt. Sommige opdrachtgevers willen graag facturen ontvangen, maar het is voor je eigen administratie ook belangrijk om facturen te maken en bij te houden. Ook voor de Belastingdienst is een goede factuur-administratie belangrijk. 

Zoals net aangegeven, is een factuur een rekening voor de catering die je geleverd hebt. Hier vind je een voorbeeld van een factuur die je kan gebruiken.

Let erop dat bij het maken van facturen de volgende gegevens op de factuur staan:

 • de factuurdatum;
 • een uniek factuurnummer (nummer de facturen doorlopend en opeenvolgend);
 • naam en adres van de thuiskok
 • naam en adres van uw klant;
 • een omschrijving en de hoeveelheid van de catering;
 • de datum waarop de catering gedaan is
 • de prijs

Klik hier om direct een cateringsprofiel aan te maken.

Heb je na deze handleiding nog vragen? Neem dan contact met ons op via info@thuisafgehaald.nl