Verhalen uit de keuken, de eetkamer en alles daartussenin.

Verzamelde indrukken.

Maart 2014: Naar buiten komen met je kookkunsten

Een oproep aan iedereen die voor een groter publiek wil koken

Mijn restaurant, de beste hobbykok van Vlaanderen, The Taste, Masterchef,... Je kent ze wel, die TV-programma’s waar er op zoek gegaan wordt naar diegene met het meeste kooktalent.
Maar wij zijn thuiskoks en daarom niet onmiddellijk tv-materiaal.
Het is niet omdat je thuis een heerlijke maaltijd bij elkaar kookt, dat je dat ook kan doen voor publiek. Of wel?

Thuisafgehaald heeft een tof plan bedacht. Twee vliegen in één klap zelfs.

Heb je er altijd al eens van gedroomd om met jouw kooktalenten meer mensen te verwennen dan je tot nu toe deed (je kan dan wel ideeën hebben voor 10 taarten, maar wie eet ze op?)
Maakte je op een zot moment al eens plannen om na de uren of in het weekend een cateringbedrijfje te beginnen (die BBQ die je verzorgde voor je nichtje vonden ze in ieder geval geweldig en uit de dankwoorden van je afhalers kan je lezen hoe erg je kookkunsten gewaardeerd worden)
Wil je graag vriend worden van thuisafgehaald - omdat het nu eenmaal een fantastisch initiatief en idee is? 
Een gouden koksmuts kan je verdienen door 50 euro per jaar te doneren aan het initiatief.
Je kan thuisafgehaald ook op andere manieren steunen en koksmutsen verdienen.

Samen met Bocadero - de zomerbar in Antwerpen, aan de Waagnatie - bieden we jou de mogelijkheid om de piste van een eigen cateringbedrijfje eens verder uit te testen zonder dat je er financiëel gepluimd uitkomt.
Waagnatie zorgt voor kraampjes en koeling.
Jij zorgt voor het opstellen van een plan en voor de aankopen en bereiding van je snacks, hapjes en maaltijden.
Je krijgt je aankopen van ingrediënten en verbruiksmateriaal terugbetaald.
Voor jou zelf zijn er dus geen financiële risico’s, maar ook geen winst.
Dit is een promotieactie ten voordele van Thuisafgehaald. Een deel van de mogelijke opbrengst gaat dan ook naar Thuisafgehaald. Op die manier verdien jij je actieve koksmuts, zodat mensen kunnen zien dat jij Thuisafgehaald België actief ondersteunt.

Zie je jezelf wel eens een dagje (of weekend) de bezoekers van de zomerbar verwennen met jouw kookkunsten? Neem dan zeker contact op met Frances via info@thuisafgehaald.be. Zij zal je alle details bezorgen.

Februari 2014: Een reeks tupperwarepotjes gevonden op kapaza

Het verhaal van Marleen uit Antwerpen

Waarom beginnen mensen met thuisafgehaald?
Voor mij als thuiskok is het antwoord simpel: ik hou heel erg van koken, maar we zijn maar met twee. Als je dan een hele tijd in de keuken staat om je 'uit te sloven' dan, heb ik graag dat er meer mensen van kunnen genieten.
Net zoals Frances is 'vrienden uitnodigen' uiteindelijk financieel niet haalbaar.
Met thuisafgehaald kan ik voor meer mensen koken en tegelijkertijd worden mijn ingrediënten betaald.
Wat ik me vooral afvraag is: Hoe zet je de stap om af te halen? Is het uberhaupt een 'stap' om te zetten of is het even makkelijk om naar een thuiskok te gaan dan naar de pizzeria of frituur om te hoek?

Ik vroeg het aan Marleen, een van mijn allereerste afhalers.

Marleen, hoe heb je thuisafgehaald leren kennen?

Ik leerde thuisafgehaald kennen via een berichtje op Facebook. Omdat ik op dat moment altijd alleen moest eten en koken, leek dat echt iets voor mij. Ik heb geen gloeiende hekel aan koken, maar elke dag opnieuw weer voor mezelf koken was toch een opgave. Ook mijn vrienden en vriendinnen weten dat, en daarom vind je ons ook vaak in de eetcafés en brasserieën in de buurt. Zeker bij mooi weer wanneer we samen buiten kunnen zitten, in plaats van iedereen alleen op zijn appartement.

Was het voor jou moeilijk om die eerste portie af te halen?

Mijn eerste gerecht was bij een gepensioneerde dame uit de buurt, maar ik ben al snel bij jou uitgekomen. Jouw manier van koken sloot het meest aan bij de mijne, nl met aandacht voor groenten. Via kapaza.be kocht ik voor een habbekrats een hele reeks tupperware potten, in verschillende formaten, om mijn porties veilig te kunnen vervoeren met de fiets.

Had je voor jezelf criteria opgesteld welke soort maaltijd je wilde afhalen of waar de thuiskok aan moest voldoen? Of was 'dichtbij' voor jou een voldoende reden?

Afstand is voor mij wel belangrijk, het is de bedoeling dat afhalen sneller gaat dan zelf koken. Ik vind het ook praktisch als mensen hun maaltijden minstens een dag op voorhand aankondigen, anders heb ik immers vaak al zelf de nodige inkopen gedaan. En helaas ben ik niet iemand die alles lust, anders had ik elke dag wel een adresje. Het fijne is ook dat je mensen uit de buurt leert kennen.

Je hebt je dus nooit zorgen gemaakt over ‘hygiëne’ of voedselveiligheid?

Nooit op voorhand. Een blik op de keuken is in een bepaalde situatie wel een reden geweest om geen tweede keer te bestellen. Ik heb gelukkig een nogal sterke maag en darmen …

Haal je nog steeds evenveel af als in het begin?

Ondertussen heb ik een vast lief en kook ik elk weekend voor twee personen. Ik vermenigvuldig dan gewoon de porties en zorg dat er zeker nog enkele maaltijden over zijn voor tijdens de week. Ik vind het immers niet erg om meerdere keren hetzelfde te eten. Ik haal dus ondertussen minder af, zeker na de verhuizing van een andere favoriete thuiskok. Ik was ook wel een beetje gegeneerd dat mijn naam altijd bij de top-5 stond, alsof ik wel heel lui ben. Anderzijds ben ik dolblij met de lading wortel-gehakt taartjes die nu in mijn diepvries zit, mét bioworteljes en mager biogehakt, precies zoals ik speciaal aan je vroeg. Een zalige gedachte om te weten dat je daar altijd op kunt terugvallen. Een blaadje sla erbij, en klaar. Ideaal voor de dagen dat ik eigenlijk wel wilde koken, maar er door een onverwachte deadline geen tijd voor heb. Een andere topper vind ik je groene curry kippensoep. Ik voeg een beetje extra rijst toe – anders is ze echt wel te pittig – en dan heb ik een heerlijke lunch als alternatief voor saaie boterhammen. Binnenkort organiseer ik voor mijn verjaardag een wijnproeverij. Ook bij die gelegenheid denk ik dat er bij de voorafjes wel iets uit jouw wonderhanden zal komen.

 

 

Januari 2014: En daar sta je dan aan de kookpannen.

Het verhaal van Anne uit Berchem

Heerlijk gekookt maar nog een paar porties over. Wat kun je daar nog mee doen?
Uiteraard is in de koelkast stoppen voor de volgende dag een goed idee, maar niet iedereen wil twee dagen na elkaar hetzelfde eten.
Dus toen ik in de Standaard dit artikel las, sloeg mijn hartje een paar tellen over.. Het was lang geleden dat iets mij nog zo hard interesseerde. Ik voelde onmiddellijk dat dit wel eens iets voor mij zou kunnen zijn. Niet zozeer om eten af te halen, wel om te delen.
Eten delen, koken voor liefhebbers,… het heeft me altijd al kunnen boeien. Het is niet voor noppes dat ik 4 jaar 2 avonden per week op de PIVA te vinden was.

Dit verhaal schreef ik exact 365 dagen geleden op mijn blog. Ik ben nog steeds een heel enthousiaste thuiskok. Ik kook elke week ongeveer 2 keer met voorbedachte rade teveel porties. Het waren ook de eerste uiterst positieve reacties die mij bevestiging gaven.

Vanaf dit jaar ga ik, Anne, buiten het thuiskoken voor jullie op zoek naar thuiskoks en afhalers met een verhaal. Waarom doet iemand wat ie doet, wat betekent thuisafgehaald voor hen? 
Elke maand kan je hier de verhalen lezen die ik met veel plezier voor jullie verzamel en bijeenschrijf.