Wie zijn wij?

Thuisafgehaald.be werd in november 2012 opgericht door Frances Van Assche en Adélaïde Ranjard. Beide vrouwen houden van lekker eten en proberen volop van het leven te genieten! Naast Thuisafgehaald werkt Frances als leerkracht Nederlands secundair onderwijs in TSM mechelen. Adelaïde is ondertussen gestopt met Thuisafgehaald, omdat ze haar full-time job niet langer kon combineren met het opvolgen van de website en de community. 

Thuisafgehaald België werkt nu met een team van vrijwilligers die er samen voor zorgen dat de community blijft groeien en dat buurtbewoners blijven delen met elkaar.

Onze droom

Eten verbindt, dat is het idee achter Thuisafgehaald. Met Thuisafgehaald.be hopen we buurtgenoten met elkaar in contact te brengen. Daarnaast willen we voedselverspilling tegen gaan, want er wordt in België op jaarbasis ongelofelijk veel eten weggegooid. Verder hopen we gezond eten te stimuleren en willen we de weg vrijmaken naar een open, multiculturele samenleving

Thuisafgehaald.be biedt een gezond, lekker èn verbindend alternatief aan voor het avondeten! Onze droom is dat er in elke buurt van België elke avond een lekkere maaltijd is af te halen bij één van de buurtgenoten.

En ook buiten België, want Thuisafgehaald wordt ook in andere landen gelanceerd. Thuisafgehaald.nl, Shareyourmeal.net en Teildeinessen.at zijn bijvoorbeeld al live. Wij dromen ervan dat het delen van eten een wereldwijde trend wordt!  

Sociaal Ondernemerschap

We werken aan Thuisafgehaald.be als sociale onderneming: we ondernemen om de wereld te verbeteren. Ons maatschappelijke doel staat voorop, maar we hanteren bedrijfsprincipes in onze aanpak. We definiëren winst in bredere termen dan financieel. Onze winst bestaat uit de sociale en duurzame meerwaarde die we bieden aan de samenleving.

Uiteraard zijn er wel inkomsten nodig om onze kosten te dekken. Daarvoor zijn we steeds op zoek naar een goede combinatie tussen een iets commerciëlere insteek (met sponsoring, advertenties en betaalde abonnementen) en het blijvend sociale karakter van ons burenplatform. 

Sharing economy

Met internet kunnen we nu mogelijk maken wat vroeger heel normaal was: delen met elkaar. In andere culturen is het nog steeds gebruikelijk om grote pannen te koken, voor het geval er iemand komt aanwaaien. Dat aanwaaien doen we in België niet meer zo veel. Thuisafgehaald.be maakt het delen van eten opnieuw mogelijk.

Thuisafgehaald.be past daarmee goed binnen de trend van sharing economy. Steeds meer consumenten slaan de handen ineen, door van elkaar spullen, geld en diensten te lenen, ruilen, huren of kopen. Online worden cd’s en boeken geruild via Swaptree, via Snappcar verhuren mensen hun auto aan elkaar en via Peerby kunnen buren spullen als boormachines bij elkaar lenen of huren. Met dergelijke initiatieven vervagen traditionele scheidslijnen tussen producent en consument. Online technologie maakt het mogelijk om op lokaal niveau vraag en aanbod bij elkaar te brengen, tussen consumenten. In de kern gaat het er om hoe iets van waarde (zoals overgebleven porties eten) kan terecht komen op een plek waar daar behoefte aan is (bij hongerige buurtbewoners). De sharing economy maakt onze samenleving socialer èn duurzamer! Een mooie trend om deel van uit te maken!